Persoonsbeveiliging: meer dan spierballen

Heeft u altijd gedacht dat een carrière in persoonsbeveiliging iets voor u zou kunnen zijn? U kunt verschillende opleidingen volgen waarmee u uiteindelijk aan de slag kunt bij een beveiligingsfirma of andere spelers in de veiligheidssector.

Het is belangrijk om eerst een onderscheid te maken tussen persoonsbeveiliging en persoonscontrole. Met persoonscontrole worden stewards, buitenwippers en dergelijke bedoeld. Persoonsbeveiliging gaat over het actief “beschermen” van personen. We hebben het dus over een bodyguard of lijfwacht. De personen die persoonsbeveiliging nodig hebben, staan vaak om één of andere reden in de maatschappelijke spotlights. Dan kan gaan over pop- en filmsterren, maar ook industriëlen met een groot kapitaal of politici met veel macht kunnen het mikpunt van misdrijven worden. Wie aan persoonsbeveiliging doet, moet dus ook op de hoogte zijn alle mogelijke gevaren en de motieven die daarachter schuilgaan.

Om hierop voorbereid te zijn worden lijfwachten en bodyguards intensief opgeleid. Naast krachttrainingen staan ook opleidingen in strategie, communicatie en psychologie op het programma. Als lijfwacht bent u de eerste en laatste persoon waar uw “beschermeling” op kan terugvallen. Het spreekt dus voor zich dat u bijzonder stevig in de schoenen moet staan. Met andere woorden: een carrière in persoonsbeveiliging, dat is meer dan spierballen.