Opleiding beveiliger: het begin van een carrière in beveiliging

Heeft u altijd al een beveiliger gezien in uzelf? Dan is het misschien tijd om er iets mee te doen! U kunt namelijk de opleiding tot beveiliger volgen. Waarom zou u kiezen voor de beveiligingbranche? Daar zijn een aantal goede redenen voor. Ten eerste is het zo dat beveiliging een bloeiende sector is. U geniet dus werkzekerheid in een branche die veel carrièremogelijkheden biedt.

Voor u als beveiliger aan de slag kan, heeft u wel een officieel diploma nodig. In verschillende scholen kunnen intussen veiligheidsopleidingen gevolgd worden. Vaak zijn het specialisaties binnen technische en beroepsopleidingen. In deze opleiding worden een aantal basisvaardigheden aangeleerd die onontbeerlijk zijn voor iedereen die aan de slag wil gaan als beveiliger.
Sociale en communicatieve vaardigheden komen natuurlijk aan bod, want een beveiliger moet in de eerste plaats stressbestendig en stabiel zijn. U moet kunnen omgaan met agressie, zonder meteen de spierballen te laten spreken. Uiteraard moet u zelf emotioneel in de schoenen staan om nuchter om te kunnen gaan met noodsituaties. U moet een basiskennis hebben van psychologie, in team kunnen werken en beslissingen kunnen nemen. Allemaal zaken die uitgebreid aan bod komen binnen de opleiding tot beveiliger.

Een u het diploma heeft, kunt u verschillende richtingen uit. Sommigen gaan verder bij politie en brandweer, anderen gaan als beveiligingsagent aan de slag bij een beveiligingsfirma en nog anderen specialiseren zich in persoonsbeveiliging, om zo uiteindelijk bodyguard of lijfwacht te worden.